Inloggen

GSM Mast

De uitrol van 4G-netwerken in Nederland zorgt er niet voor dat de bestaande stralingsnormen worden overschreden. Dit stelt de Nederlandse overheid, die zich baseert op tests die met een werkende 4G-mast zijn uitgevoerd door het Antennebureau.

De 4G-stralingstests zijn uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Telecom, een overheidsorganisatie die zich bezig houdt met het gebruik van het volledige mobiele spectrum binnen Nederland. De metingen van het Antennebureau vonden plaats in Amsterdam, rondom een werkende 4G-mast.

De sterkte van de straling, uitgedrukt in volt per meter, werd op alle in Nederland beschikbare 4G-frequenties getest, namelijk 800Mhz, 900Mhz, 1800Mhz en 2100Mhz. Alle gemeten waarden bleven ver onder de gestelde norm per frequentie, aldus de overheid. Zie onderstaande tabellen.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft de overheid de tests laten uitvoeren om aan te tonen dat de uitrol van 4G in Nederland niet schadelijker is voor de gezondheid dan die van de bestaande 3G- en 2G-netwerken.

Blootstellingsnormen (Aanbevolen door de Europese Unie)

800 MHz 39 V/m
900 MHz 41 V/m
1800 MHz 58 V/m
2000 MHz en hoger 61 V/m

Gemeten veldsterktes door Agentschap Telecom op 13 februari 2013

817 MHz - LTE (4G) 0,135 V/m
937,6 MHz - GSM 900 0,216 V/m
1811,2 MHz - GSM 1800 0, 253 V/m
2137,3 MHz - UMTS 0,268 V/m

Volledig rapport Veldsterktemeting: Rapport

België

Buurland België had echter wel een stralingsprobleem bij de uitrol van 4G, vooral in Brussel en omgeving. België kent strenge stralingsnormen en volgens verschillende Belgische providers is hierdoor de uitrol van 4G in het land onmogelijk. De meeste Belgische 4G-providers focussen hun 4G-uitrol daarom op andere grote steden.

Bron: www.telegraaf.nl / www.antennebureau.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...