Inloggen

VoLTE

De technologie VoLTE, die het mogelijk maakt om telefoongesprekken te voeren via een 4G verbinding op basis van LTE, komt maar moeilijk van de grond. Dat zeggen analisten van verscheidene onderzoeksbureaus.

Providers zouden liever terugschakelen naar 3G of 2G.

Naar verwachting gaan providers pas op grote schaal gebruik maken van spraak over 4G in 2015, zo meldt ComputerWorld op basis van uitspraken van verscheidene analisten. Alhoewel de benodigde VoLTE-technologie, dat staat voor Voice-over-LTE, al enige tijd beschikbaar is, zijn er momenteel nog maar enkele providers in de wereld die spraak over 4G ook daadwerkelijk aanbieden.

Telecomproviders zouden er momenteel nog voor kiezen om technieken te gebruiken die voor spraak terugschakelen naar een netwerkverbinding op basis van 2G of 3G, terwijl data over 4G tegelijkertijd mogelijk blijft.

Nederland

Door dergelijke technologie zou het voor providers die een eigen 4g-netwerk hebben of deze willen optuigen nog niet noodzakelijk zijn om spraak over 4G aan te bieden. Het nut van de VoLTE-technologie zou daardoor niet volledig duidelijk zijn. In Nederland wordt de techniek vooralsnog ook niet gebruikt: KPN, momenteel de enige provider met een groot 4G netwerk, gebruikt geen VoLTE en het is onduidelijk of andere providers dit wel van plan zijn.

Een van de technieken die door providers met een 4G netwerk wordt gebruikt is csfb. Daarmee wordt de 2G en 3G functionaliteit van de basebandchip in een mobieltje uitgeschakeld totdat er een notificatie van een binnenkomend telefoongesprek wordt ontvangen. Dan wordt de 2G of 3G verbinding ingeschakeld en kan de gebruiker bellen. Hierdoor wordt de accu minder belast.

Werking csfb

Werking csfb

  Bron: www.tweakers.net / 3G4G.Blogspot.com  

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...