Inloggen

overzicht antennes Bron: GSM Helpdesk

 

In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal nieuwe 4G antennes explosief gestegen. Door de uitrol van 4G netwerken verdwijnen echter GSM antennes, zo blijkt uit analyse van GSM Helpdesk.
In het afgelopen kwartaal is het antennelandschap in Nederland behoorlijk veranderd. Voor het eerst sinds jaren is het aantal actieve GSM 900 antennes gedaald.

Tot nu toe plaatste de drie Nederlandse mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile nog ieder kwartaal tientallen tot honderden nieuwe GSM 900 antennes bij om de dekking van het GSM netwerk te verbeteren. Met de komst van nieuwe generatie 4G netwerken (de LTE netwerken) lijken een aantal GSM antennes te moeten wijken.

In het afgelopen kwartaal breidde alle Nederlandse mobiele aanbieders tezamen hun mobiele netwerken uit met maar liefst 629 nieuwe 4G (LTE) antennes. Deze cijfers laten goed zien dat providers volop bezig zijn met het uitrollen van hun 4G netwerken.

Op dit moment biedt alleen KPN al commercieel haar 4G netwerk aan. Vodafone en T-Mobile zijn achter de schermen 'in stilte' al hun 4G netwerken aan het opbouwen en zullen medio dit kwartaal starten met de commerciële exploitatie van hun 4G netwerken. Tele2 volgt in 2014. De meeste nieuwe 4G antennes zijn van KPN aangezien KPN onlangs al een 4G dekking van > 50% van de Nederlandse bevolking heeft gerealiseerd.

Aantal GSM 900 antennes daalt voor het eerst

De grootschalige uitrol van 4G netwerken lijkt ten koste te gaan van het bestaande en 'oudste' GSM (2G) netwerk. Voor het eerst sinds jaren is namelijk in het afgelopen kwartaal het aantal GSM 900 antennes gedaald. Hoewel het slechts een lichte daling was van 29 antennes, is de daling erg opvallend aangezien sinds het derde kwartaal van 2007 het aantal GSM 900 antennes alleen maar verder is gegroeid. GSM 900 is namelijk uitermate geschikt om grote gebieden van dekking te voorzien. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden in Nederland nog 9.747 GSM 900 antennes ten opzichte van 9.776 een kwartaal eerder.

Aantal GSM 1800 antennes daalt verder

Het aantal geplaatste GSM 1800 antennes daalt al geruime tijd. Ook afgelopen kwartaal is het aantal geplaatste GSM 1800 antennes opnieuw met 59 stuks afgenomen. Het gebruik van GSM 1800 antennes neemt al geruime tijd in populariteit af onder providers aangezien GSM 1800 antennes een minder grote dekking bieden dan GSM 900 antennes. De GSM 1800 antennes worden dus vooral nog in stedelijke gebieden gebruikt voor extra capaciteit. Eind tweede kwartaal stonden in Nederland nog 3.752 GSM 1800 antennes tegenover 3.811 GSM 1800 antennes aan het eind van het eerste kwartaal.

UMTS onverminderd belangrijk

Ondanks dat de nieuwe 4G netwerken grotere snelheden en capaciteit bieden, zullen UMTS (3G) netwerken de komende jaren onverminderd belangrijk blijven. Dit blijkt ook uit de plaatsing van 62 nieuwe UMTS antennes afgelopen kwartaal. Totaal zijn er dit jaar al meer dan 124 nieuwe UMTS antennes bijgekomen. Op dit moment telt Nederland 12.335 UMTS antennes.

GSM moet wijken voor 4G

Met de nieuwe vergunningen die eind vorig jaar zijn geveild, mogen Nederlandse mobiele aanbieders, GSM (2G), UMTS (3G) en LTE (4G) netwerken opzetten op alle frequenties. De Nederlandse overheid heeft het traditionele 'bestemmingsplan', waarin vooraf was vastgelegd welke frequenties voor welk type netwerk gebruikt mochten worden losgelaten. Doordat dit 'bestemmingsplan' is losgelaten, kiezen providers bij voorkeur voor een zo'n laag mogelijke frequentie voor de uitrol van 4G netwerken. Hoe lager de frequentie namelijk is, hoe groter de dekking van één 4G antenne is. Het uitrollen van een 4G netwerk gaat dan veel sneller.

KPN gebruikt voor het uitrollen van haar 4G netwerk frequenties in het 800 MHz spectrum, maar zal ook deels het 900 Mhz spectrum gaan gebruiken. Dit geldt ook voor Vodafone en T-Mobile. Hierdoor zal naar verwachting de komende tijd het aantal 4G antennes blijven groeien ten koste van het reguliere GSM netwerk die momenteel voornamelijk in het 900 MHz spectrum actief is.

Bron: www.gsmhelpdesk.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...