Inloggen

EU Vlag

 

Maar elf EU-lidstaten zijn er reeds in geslaagd om de 800 MHz-frequentie vrij te maken voor het aanbieden van 4G. Dit moest eigenlijk dit over heel Europa eigenlijk begin dit jaar al in orde zijn.
In 2010 gingen de lidstaten van de Europese Unie akkoord dat ze de 800 MHz-frequentie zouden vrijmaken en voorbereiden om geveild te worden voor 1 januari van dit jaar. De frequentie wordthiervoor gebruikt voor analoge tv-signalen, maar kan nu door de verschuiving naar digitale televisie worden ingezet voor 4G-doeleinden.

Elf lidstaten zijn er in geslaagd om de 800 MHz-frequentie voor de deadline vrij te maken. Het gaat meer bepaald om Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.


Veertien landen zijn er niet in geslaagd. Negen onder hen hebben uitstel gekregen van de Europese Commissie. Finland, Hongarije, Litouwen, Oostenrijk en Spanje zullen de frequentie tegen eind dit jaar beschikbaar stellen. Cyprus, Malta, Polen en Roemenië zullen de frequentie in de loop van 2014 vrijmaken.

“We zijn akkoord gegaan om negen landen tijdelijk uitstel te gunnen. Dit is een pragmatische en finale toegeving. Elke vertraging in het vrijgeven van het spectrum kwetst onze economie en zorgt voor frustratie bij de burger. Dat is waarom de hervorming van het spectrum een centrale kwestie wordt in het voorstel voor één telecommarkt,” zegt Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, in een persbericht.

 

Slowakije en Slovenië hebben ook voor uitstel gevraagd, maar niet gekregen. Slowakije hoopt de frequentie nog dit jaar vrij te maken, Slovenië mikt op volgend jaar. België en Estland zijn de deadline ook overschreden, maar hebben niet om uitstel gevraagd. Zij zullen allebei de frequentie nog dit jaar beschikbaar stellen.

Laatkomers zijn Letland en Bulgarije, zij mikken respectievelijk op 2015 en 2017 om de 800 MHz-frequentie vrij te maken voor hergebruik. In Bulgarije wordt die frequentie momenteel nog voor militaire doeleinden gebruikt.

Bron: www.zdnet.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...