Inloggen

Neelie-Kroes

 

Driekwart van de Europeanen heeft geen toegang tot snel mobiel dataverkeer (4G). Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) baalt dat 'miljoenen' mensen hier elke dag door worden gefrustreerd.

Driekwart van de stedelijke gebieden heeft nog geen 4G, en op het platteland is sowieso bijna geen snel mobiel internet beschikbaar. Ook veel vakantiegangers op het strand of in de bergen zijn de dupe, stelt de eurocommissaris donderdag.

De VS loopt ver voor. Alleen al de provider Verizon biedt daar 4G op de woonlocatie van 90 procent van de totale bevolking. In Nederland is KPN begonnen met de uitrol van 4G in de Randstad. T-Mobile, Vodafone en Tele2 moeten allemaal nog beginnen met het uitrollen van 4G.

De EU-lidstaten Ierland, Cyprus en Malta beschikken nog helemaal niet over 4G. De dekking is het best in Duitsland, Estland en Zweden.

 

Vakantiegangers

Europeanen die niet in steden wonen en vakantiegangers worden zo behandeld als tweederangsburgers, stelt Kroes: "Het doet er niet toe waar je bent. Je betaalt voor een apparaat en het abonnement en dan moet het ook werken.''

Volgens Kroes moet 4G sneller worden uitgerold. "De netwerken van de EU wankelen op de rand van de afgrond. Wereldwijd mobiel verkeer groeit naar verwachting met 66 procent per jaar, mobiele apparaten zijn overal en mensen willen er video's op kijken. Als er geen extra spectrum beschikbaar wordt gemaakt, valt het allemaal uit elkaar."

Uitstel

De helft van de lidstaten van de EU heeft Kroes gevraagd om de veiling van 800 mHz-internetfrequenties uit te stellen, meldde Mobile World Live woensdag. Eigenlijk was de deadline daarvoor 1 januari 2013.

Van de 14 vragen tot uitstel heeft de Europese Commissie er 9 goedgekeurd. "Dit is een pragmatisch en definitief besluit", zei Kroes. "Elke dag dat het vrijgeven van spectrum wordt uitgesteld is slecht voor de economie en frustreert burgers."

In Nederland hebben KPN, Vodafone en Tele2 4g-frequenties op de band van 800 mHz-band gekocht. Die biedt het beste bereik, vooral binnenshuis. T-Mobile maakt gebruik van de 1800 mHz-band. KPN is momenteel de enige partij die al aan de uitrol van 4G begonnen is. Ongeveer de helft van Nederland heeft nu 4G-dekking.

Zie ook de artikelen: Merendeel EU-lidstaten te traag met vrijmaken 4G-spectrum / Europa loopt achter met 4G

Bron: www.nutech.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...