Inloggen

Bijna alle nieuwe telefoontoestellen die in het midden en hoge segment verschijnen zijn geschikt voor de 4G netwerken in Nederland.

Er moet wel opgelet worden bij de aanschaf van een toestel via internet uit China. Daar wordt nl. veel TDD-LTE gebruikt ipv in Nederland (en de meeste landen ter wereld) gebruikelijke FDD-LTE. Wat is het verschil? Zie artikel LTE/UMTS/GSM banden en frequenties.

Ook zijn er telefoons die wel de 1800 MHz band (band 8) ondersteunen, maar niet band 20 (800 MHz) wat gebruikt wordt door KPN, Vodafone (grotendeels) en Tele2. Een duidelijk voorbeeld is de iPhone 5. 

Voor gedetailleerde informatie over welk toestel wat voor banden ondersteunt is de website www.pdadb.net aan te raden.

 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...