Inloggen

Huawei-5G-mobiel-internet

Terwijl in Nederland de uitrol van 4G pas net begonnen is zijn bedrijven als Huawei al druk bezig met het ontwikkelen van de 5e generatie mobiel internet. En een vooruitzicht van maximaal 50 Gbit/s klinkt helemaal niet verkeerd. De verwachting is dat in 2020 de techniek geschikt is voor gebruik.

Huawei is bij de meeste mensen bekend van de telefoons die ze momenteel in Nederland/Europa lanceren, maar dit bedrijf is een van de grootste spelers wereldwijd op het gebied van mobiele communicatie. Geen verrassing dus dat ze alvast honderden engineers op de ontwikkeling van 5G gezet hebben.

Samsung test ook

Enige tijd geleden hoorden we al dat concurrent Samsung, in een proefopstelling, kwam tot een snelheid van 1,056 Gbit/s via 5G, maar de plannen van Huawei zijn blijkbaar nog wat hoogdravender.

Die snelheid van 50 Gbit/s zal waarschijnlijk theoretisch zijn en in de praktijk een fors stuk lager uitvallen, maar reken sowieso op een snelheid die honderd keer hoger zal liggen dan 4G. Met 4G is in theorie 300 Mbit/s te halen, maar in de praktijk ligt het op zo’n 100 Mbit/s tot 150 Mbit/s.

Ga voor het toekomstige 5G-netwerk dus maar uit van 10 Gbit/s tot 15 Gbit/s, lang niet slecht natuurlijk naar huidige maatstaven. Maar 2020 is nog een eind weg, 7 jaar geleden bestond de term smartphone nog niet eens. De techniek gaat zo snel dat nu nog niet te voorspellen is hoe het over 7 jaar uitziet.

Over welke frequenties dit werkt is nog niet bekend.

Bron: www.apparata.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...