Inloggen

T-Mobile 150

Carnager heeft ons getipt dat de dekkingskaart van T-Mobile nu ook de 4G uitrol laat zien. Hij heeft zelf nu ook toegang tot 4G, maar heeft niet zoals eerder bericht, een Samsung Galaxy S4, maar een iPhone 5S. Blijkbaar is het niet afhankelijk van het soort toestel. Waarschijnlijk worden alleen de mensen geactiveerd die woonzaam zijn in het dekkingsgebied. De eerste speedtest resultaten laten een mooi beeld zien, de maximale snelheden liggen hoog, het netwerk wordt uiteraard ook nog niet zwaar belast, dus zou in theorie ook de maximale snelheden gemakkelijk gehaald moeten kunnen worden.

Dekkingskaart

T-Mobile werkt met 2 verschillende dekkingskaarten, de huidige dekking en de dekking over 3 maanden.

Huidige dekking

Dekking TMobile 5-11-13

Ingezoomd:

Dekking TMobile 5-11-13 vergroot

De dekking is nog niet zoals aangekondigd in de 4 grote steden, maar alleen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en enkele daarom heen liggende plaatsen.

Dekking over 3 maanden

Dekking TMobile 5-11-13 3maand

Ingezoomd:

Dekking TMobile 5-11-13 3maand vergroot

Over 3 maanden moet de dekking uitgebreid zijn naar de gehele Randstad, waaronder Den Haag en Leiden.

Speedtesten

De onderstaande Speedtesten zijn gedaan in Amsterdam. De testen laten zien dat de resultaten rond de 50 Mbit/s download en 20 Mbit/s upload zitten. Mooie resultaten, maar hier zit nog zeker rek in. T-Mobile heeft nl. ruim voldoende bandbreedte zodat de 100 Mbit/s geen enkel probleem is. Dit wordt uiteraard nog niet geactiveerd, alle overige providers geven ook maar maximaal 50/20 Mbit/s. 

Speedtest

Speedtest

Daarnaast was er een vraag gesteld aan T-Mobile over de activering van UMTS900. Op dit moment zijn er nog zeer weinig masten actief die UMTS900 uitzenden.

Hierbij het antwoord van T-Mobile:

Onze netwerk modernisatie programma bestaat uit drie grootschalige onderdelen:

- Vervangen van netwerk sites met SRAN (Single Radio Network). Hierdoor kunnen wij alle gangbare radio technieken aanbieden zoals EDGE en 4G.
- Upgraden van de Backhaul van sites naar het Core netwerk met zo veel mogelijk glasvezel in plaats van straalverbindingen. Hierdoor kunnen wij een veel grotere datacapaciteit bieden.
- Vervangen van onze antenne park met moderne antennes (Antenne Line Modernisation); zodat wij tegelijkertijd alle beschikbare radiofrequenties kunnen uitstralen.

Vooral in Amsterdam zijn wij klaar met SRAN en backhaul, daarom ziet men EDGE (en binnen afzienbare tijd) 4G. Maar de Antenne Line Modernisation moet nog plaatsvinden omdat wij niet zowel de site als de antenne tegelijkertijd willen verwisselen. Daarom zie je vooralsnog weinig UMTS 900. De verwachting is dat voor einde dit jaar de meeste antennes in Adam ook aangepast zullen zijn!

Met dank aan Carnager van Gathering of Tweakers voor de testen en de informatie!

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...