Inloggen

T Mobile 4G 24 8 2015

T-Mobile start in november met het beperkt aanbieden van sneller 4G-internet middels 4G+. Ook wordt de mobiele dekking binnenshuis verbeterd. 

Het aantal locaties waar T-Mobile vanaf november 4G+ zal aanbieden wordt nog nader bepaald. Op een later moment wordt de snellere versie van 4G volledig uitgerold. Het 4G+ van de provider heeft een maximale snelheid van 225 Mbit/s (20 MHz 1800 MHz / 10 MHz 900 MHz = 150 + 75 = 225 Mbit/s, theoretisch, T-Mobile houdt een praktisch maximum van 120 Mbit + 50 Mbit = 170 Mbit/s aan).

T-Mobile kon 4G+ eerder nog niet aanbieden omdat het enkel via de 1800 MHz-frequentie dekking bood. Bij 4G+ (via LTE-CA) is er verbinding over twee frequenties tegelijkertijd, waardoor de downloadsnelheid hoger ligt dan bij regulier 4G.

In het geval van T-Mobile worden daarvoor de 1800 MHz- en de 900 MHz-frequenties gebruikt. Die 900 MHz-frequentie wordt sinds 2013 door T-Mobile uitgerold, nadat het bedrijf die bij de frequentieveiling eind 2012 handen kreeg. De uitrol van 4G over 900 MHz startte in mei van dit jaar.

Betere dekking

De provider verwacht aan het eind van het jaar 75 procent van zijn klanten van een 4G-verbinding via de 900 MHz-frequentie te voorzien. Naast de mogelijkheid tot 4G+ biedt de uitrol van de frequentie ook een beter bereik binnenshuis en een groter bereik in uitgestrekte gebieden.

Concurrenten KPN, Vodafone en Tele2 bieden al langer 4G+ aan en dekken ook al langer in meerdere frequenties. 

De provider moest daarom meer zendmasten bouwen dan zijn concurrenten. “Daardoor heeft het langer geduurd om ons 4G-netwerk op te bouwen, maar kunnen we nu wel profiteren van alle masten die we al hebben”, zegt T-Mobile-netwerkstrateeg Richard Marijs. “Door gebruik te maken van de 900 MHz-frequentie kunnen we betere dekking bieden zonder zendlocaties bij te bouwen.”

De provider verwacht dat 95 procent van de Nederlanders eind oktober in zijn 4G-dekkingsgebied woont. De datacapaciteit van het T-Mobile-netwerk is groter dan de datacapaciteit van de drie andere grote providers bij elkaar opgeteld. Dat komt voornamelijk door de toepassing van 20 MHz 4G1800 op alle antennes en het aantal actieve antennes. T-Mobile heeft meer dan 5000 4G antennes actief. 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...