Inloggen

Wifi in de trein wordt binnenkort in een groot deel van Nederland stabieler en sneller. De NS begint deze maand met het vervangen van de netwerkapparatuur in alle intercity's. In de loop van juli moet de klus klaar zijn.

Om treinen van internet te voorzien, maakt de NS gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Nu staan de NS-treinen nog in verbinding met T-Mobile's 3G-netwerk, maar straks gaan de treinen over op 4G. Het gebruik van wifi in de trein blijft gratis.

Geen landelijke dekking

Een nadeel van T-Mobile's 4G-netwerk is dat er nog geen landelijke dekking is. Zo biedt het bedrijf nog nauwelijks 4G in het noorden van het land. Ook Zeeland en delen van Noord-Brabant en Limburg hebben geen 4G van T-Mobile. In die gebieden wordt wifi in de trein voorlopig nauwelijks sneller dan nu.

T-Mobile zegt de 4G-dekking in juni uit te breiden naar heel Limburg en een groter deel van Gelderland en Overijssel.

Snelheidslimiet

Een andere maatregel die de NS neemt om wifi in de trein stabieler te maken, is een snelheidslimiet. Elke gebruiker krijgt een maximumsnelheid van 150 kB/s. Dat is voldoende voor surfen, appen en e-mailen, maar niet genoeg om bijvoorbeeld video's in hoge kwaliteit te streamen.

Een woordvoerder van NS zegt dat er geen internetdiensten worden geblokkeerd. In het verleden was het niet mogelijk om videosites als YouTube via internet in de trein te bekijken.

Bron: www.nos.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...