Inloggen

volte kpn

T-Mobile gaat het medio 2016 mogelijk maken voor klanten om te gaan bellen via haar 4G netwerk. Hiervoor gaat T-Mobile landelijk VoLTE technologie activeren.

Vanaf medio 2016 wordt het voor klanten van T-Mobile mogelijk om te gaan bellen over het 4G netwerk van de provider. T-Mobile is van plan om medio 2016 het zogenaamde 'Voice over LTE', kortweg 'VoLTE' te gaan activeren op haar 4G netwerk in Nederland, wat bellen over 4G mogelijk maakt. 

Volgens Richard Marijs (netwerk- en spectrumspecialist bij T-Mobile) heeft T-Mobile momenteel nog geen exact tijdsbestek vastgesteld waarbinnen VoLTE op het netwerk van T-Mobile geactiveerd zal gaan worden. Wel staat volgens Marijs vast dat dit 'ergens in 2016' zal gaan plaatsvinden.

Geen haast met VoLTE

De implementatie van VoLTE op het T-Mobile netwerk heeft volgens Marijs geen grote haast. Op de eerste plaats is het aantal toestellen dat momenteel VoLTE ondersteunt nog vrij klein. Daarbij realiseert T-Mobile zelfs op dit moment al een vergelijkbare gesprekskwaliteit die VoLTE kan bieden dankzij de HD Voice techniek op het 3G netwerk. Voorts wil T-Mobile kunnen instaan voor een onberispelijke kwaliteit en gebruikservaring. Om dit te kunnen garanderen is het eerst noodzakelijk dat T-Mobile landelijke 4G dekking heeft gerealiseerd.

Eind deze maand verwacht T-Mobile 95 procent van haar klanten thuis van 4G dekking te hebben voorzien. Daarmee is volgens de provider sprake van landelijke dekking. Na het moment van het bereiken van landelijke dekking zal de provider volgens Marijs door blijven gaan met het plaatsen van nieuwe antennes. Eind dit jaar verwacht T-Mobile in heel Nederland circa 7.000 antennes geplaatst te hebben, wat neerkomt op dezelfde hoeveelheid antennes als KPN en Vodafone bij elkaar opgeteld in Nederland gebruiken.

Dekking vergroten en verdichten

Door het verder bijplaatsen van antennes en de verdere ingebruikname van de 900 MHz band voor het 4G netwerk wordt de 4G dekking van T-Mobile ook in de komende maanden nog verder verdicht en vergroot. Dit geeft medio 2016 de ruimte om op een kwalitatief zeer hoogwaardig netwerk ook VoLTE te kunnen gaan aanbieden.

VoLTE voorsprong

Volgens Marijs heeft T-Mobile ook op het gebied van VoLTE een voorsprong op haar Nederlandse collega's. Aangezien T-Mobile in tegenstelling tot de andere Nederlandse providers op al haar antennelocaties exact dezelfde apparatuur heeft geplaatst en deze apparatuur in zijn geheel verantwoordelijk is voor de afwikkeling van zowel het 2G (GSM), 3G (UMTS) als 4G (LTE) netwerk, kan de apparatuur razendsnel schakelen tussen deze verschillende netwerktypen. Daarbij kan een antenne een smartphones razendsnel overzetten van een 2G naar een 3G of 4G verbinding en vice versa. Dit is volgens Marijs essentiëel voor een goede VoLTE ervaring.

De afgelopen tijd is regelmatig gebleken dat andere providers nog behoorlijk worstelen met VoLTE. Vooral situaties waarbij de 4G dekking wegvalt tijdens een VoLTE telefoongesprek en het toestel terug moet schakelen naar een 3G of een 2G verbinding blijkt bij andere providers voor problemen te zorgen. Hierdoor is VoLTE momenteel nog bij geen enkele Nederlandse mobiele aanbieder commercieel beschikbaar.

T-Mobile verwacht deze problemen op voorhand al ondervangen te hebben doordat de antenne installaties overal in Nederland hetzelfde zijn en in theorie het bereik van het GSM en UMTS netwerk gelijk is aan het bereik van het 4G netwerk. Daardoor zou terugschakelen van gesprekken naar het 3G of 2G netwerk niet of nauwelijks voor hoeven te komen. Mocht dit toch het geval zijn, dan is het netwerk hier ook toe in staat omdat het 3G en 2G verkeer door dezelfde antennes wordt afgewikkeld.

Strategie T-Mobile

T-Mobile hanteert een andere strategie bij de uitrol van haar 4G netwerk dan KPN en Vodafone. Doordat de provider ervoor kiest het hele oude mobiele netwerk af te breken en te vervangen door een geheel nieuw netwerk, kost de uitrol van het 4G netwerk (samen met een geheel nieuw GSM en UMTS netwerk) meer tijd dan wanneer gekozen was voor enkel de uitrol van een nieuw 4G netwerk naast het al bestaande netwerk.

Dankzij deze radicale strategie kan T-Mobile nu meer dekking, snelheid, capaciteit en kwaliteit bieden dan KPN en Vodafone. Daarmee hoopt de provider af te kunnen gaan afrekenen met de negatieve perceptie bij consumenten over de dekking en de kwaliteit van het T-Mobile netwerk.

Bron: www.gsmhelpdesk.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...