Inloggen

T-mobile zet op 15 november 2020 zijn 2g-netwerk uit. Vanaf dan kunnen klanten van de provider alleen nog verbinding maken met het netwerk via 3g of 4g. In 2015 stopte T-Mobile al met het aanbieden van 2g op de 900MHz-band.

De Nederlandse provider heeft een pagina online gezet met informatie over het afsluiten van het 2g-netwerk. Bellen en sms'en gaat al over 3g en 4g, en vrijwel alle moderne telefoons kunnen met die netwerken overweg. T-Mobile adviseert mensen met een toestel dat alleen 2g ondersteunt, over te stappen op een nieuwe telefoon.

Wat er precies gebeurt met de vrijgekomen frequentieruimte na 15 november 2020, meldt T-Mobile niet. Waarschijnlijk wordt die ruimte ingezet voor de 3g- en 4g-netwerken van de provider. In een statement tegenover Tweakers zegt de provider "we gaan de frequenties van het 2g-netwerk inzetten om nog sneller internet te kunnen faciliteren en ervoor te zorgen dat ons netwerk klaar is voor de toekomst."

Momenteel gebruikt T-Mobile de 1800MHz-band voor 2g. Eerder werd ook de 900MHz-band gebruikt, maar daar stopte de provider in 2015 mee. Daarna werd de 900MHz-band ingezet voor het 4g-netwerk. T-Mobile gebruikt al delen van de 1800MHz-band voor zijn 4g-netwerk.

Andere providers hebben juist plannen om hun 3g-netwerken uit te schakelen en houden het 2g-netwerk intact om op terug te kunnen vallen. Vodafone schakelt in januari 2020 zijn 3g-netwerk uit, Tele2 verlaagde de 3g-snelheid al naar 2Mbit/s en KPN stopt in 2022 met 3g.

Bron: Tweakers

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...