Inloggen

T-Mobile 4G

Op het T-Mobile forum heeft de product manager netwerk/4G aangegeven dat er in september de dekkingskaart vernieuwd waarin de 4G dekking wordt aangegeven. Tevens wordt er een roll-out kaart gepresenteert.

T-Mobile heeft de masten in Amsterdam reeds aangepast naar Single-RAN, de masten beschikken in principe nu over:

  • 4G (1800 MHz)
  • 3G (900/2100 MHz)
  • 2G/EDGE (900/1800 MHz)

4G kan met een druk op de knop geactiveerd worden, vermoedelijk wordt dat gelijktijdig met de bekendmaking van de nieuwe dekkingskaart gedaan.

Uitrolplanning

Net zoals bij KPN gaat T-Mobile een uitrolplanning bekend maken. Dat zorgt voor veel duidelijkheid voor de klanten, ze weten immers wanneer ze de beschikking krijgen over 4G. Dit in tegenstelling tot Vodafone die geen uitrolplanning beschikbaar heeft. De verwachting is dat eerst de randstad 4G dekking krijgt, en dan de rest van Nederland. De vraag is alleen nog of de inktvlek strategie van KPN of de plaatselijke uitrol van Vodafone gevolgd gaat worden. Vermoedelijk wordt het de laatste.

Tele2

Tele2 heeft een antennesharing overeenkomst met T-Mobile afgesloten, T-Mobile deelt alle passieve apparatuur (mast, antenne, kabel) met Tele2. De actieve apparatuur is wel van Tele2 zelf. Op die manier kan Tele2 zeer snel een dekkend 4G netwerk uitrollen. Tele2 heeft alleen de 800 MHz frequentie bemachtigd (2600 MHz even buiten beschouwing gelaten, die frequentie is niet geschikt voor landelijke dekking en zal niet uitgebreid uitgerold worden). De verwachting is dat de uitrol van 4G van Tele2 gelijk loopt met T-Mobile. Wel zal Tele2 vermoedelijk wachten met de activering van 4G om T-Mobile niet in het vaarwater te zitten.

MVNO overeenkomst

Tele2 heeft al jaren een Mobile Virtual Network Operator (MVNO) overeenkomst met T-Mobile voor 2G en 3G dekking. Deze samenwerking is laatst nog verlengd, zie Tele2 gaat gebruik maken van T-Mobile opstelpunten voor 4G. Aangezien Tele2 de masten/antennes van T-Mobile gebruikt, is de beldekking (2G/3G) ongeveer gelijk aan de 4G dekking, wat de algehele ervaring van de klanten verbeterd. Immers, op 4G is bellen (nog) niet mogelijk, en wordt er automatisch teruggeschakeld op 2G/3G.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...