Inloggen


Vodafone zal net als KPN geen landelijke 4G-dekking verzorgen via de 1800 MHz-band. Dat is echter wel de enige 4G-ondersteuning die de iPhone 5 ingebouwd heeft.

Techwebsite Tweakers meldt dat Vodafone de in een veiling eind vorig jaar verkregen Nederlandse 1 800 MHz-frequenties alleen plaatselijk zal inzetten. Voor Vodafone vormen de 1800 MHz-frequenties niet de belangrijkste band om 4G landelijk op uit te rollen. “Vodafone heeft efficiënte 800 MHz-frequenties weten te bemachtigen", aldus woordvoerder Richard Mes tegenover Tweakers. “Onze doelstelling is het realiseren van landelijke 4G-dekking via de 800 MHz-band, en het realiseren van capaciteit en snelheid door het inzetten van de 1800 MHz-band.” Het is nog niet duidelijk op welke plekken Vodafone de 1800 MHz band zal inzetten.

800 MHz frequentie

Vodafone blijkt naar aanleiding van deze verklaring dezelfde weg in te slaan als KPN. Dat telecombedrijf heeft zijn Nederlandse 4G-netwerk nu volledig draaien op 800 MHz-frequenties. Aangezien de iPhone 5 alleen ondersteuning biedt voor 1.800 MHz-frequenties, vallen bezitters van de nieuwste Apple-smartphone buiten de boot op het gebied van 4G-mobiel internet. Wie overal 4G-dekking wil hebben met zijn of haar iPhone 5 zal uiteindelijk moeten overstappen naar T-Mobile, want deze provider heeft in de veiling van vorig jaar alleen maar 1800 MHz-frequenties gewonnen.

Toptoestellen als de Samsung Galaxy S 4, HTC One, Nokia Lumia 920, BlackBerry Z10 en Sony Xperia Z ondersteunen in tegenstelling tot de iPhone 5 allemaal wel 4G op de 800 MHz-band, maar ook via de 1800 MHz-frequenties. De volgende iPhone zal zeer waarschijnlijk wel gewoon 4G op beide banden ondersteunen, aangezien ook de 800 MHz-band nu een internationale standaard is geworden.

Bron: www.pc-active.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...