Inloggen

Er vindt weer een PR offensief plaats, T-Mobile had al eerder een persbericht uitgebracht over dat T-Mobile het snelste netwerk heeft, Vodafone brengt daar weer een tegengeluid tegen in met een rapport van 3P Communications waaruit blijkt dat Vodafone de beste data-ervaring biedt op 4G gebied. 1 kanttekening, T-Mobile heeft niet mee gewerkt aan dat onderzoek.

Artikel van Telecompaper:

Vodafone stelt dat de twee deze week gepubliceerde rapporten over de snelheid, dekking en capaciteit van de 4G-netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 niet vergelijkbaar zijn. Waar T-Mobile maandag 24 augustus op basis van een rapport van DIKW Consulting claimt het snelste 4G-netwerk te bezitten, komt uit het dinsdag 25 augustus gepubliceerde rapport van 3P Communications dat Vodafone de beste data-ervaring biedt op 4G-gebied. KPN geeft aan nog met een reactie te komen.

"Vodafone heeft landelijk 3.500 4G-antennes staan, tegenover ruim 5.000 antennes van T-Mobile," geeft Vodafone-woordvoerder Richard Mes toe. "Maar dat aantal zegt niets over de snelheid van beide netwerken. Vodafone heeft zich gericht op een volledige uitrol op basis van de lagere 800 MHz-frequentie, om er daarna de hogere 1.800 MHz-frequentie aan toe te voegen voor een beter doordringend vermogen in met name stedelijke gebieden. T-Mobile volgde een andere strategie met zijn uitrol. Maar puur aantallen antennes met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken."

Eenzelfde reactie geeft Mes als het gaat over de claim van T-Mobile dat het meer datacapaciteit biedt dan de andere drie operators samen. "Het lijkt me dat het verstandig is om het aanbod enigszins af te stemmen op de vraag. Wat heb je er aan wanneer je enorm veel overcapaciteit biedt zonder dat er gebruik van wordt gemaakt? Vodafone heeft volgens het rapport van 3P de beste data-ervaring onder eindgebruikers. Dat kun je ook naar voren brengen als het belangrijkste element van een netwerk. Het is maar waar je prioriteit aan geeft."

T-Mobile claimde maandag 24 augustus op basis van onderzoek van DIKW Consulting, dat zich weer baseert op Ookla speedtesten, voor het derde kwartaal op rij de snelste 4G- netwerksnelheid in Nederland aan te bieden. De operator stelt dat het in de gebieden waar het zijn 4G-netwerk volledig heeft uitgerold, gemiddeld de hoogste download- en uploadsnelheden ten opzichte van de twee andere grote providers - KPN, Vodafone - aanbiedt.

T-Mobile is in de Randstad sinds mei 4G op de 900 MHz frequentie aan het activeren, een extra dekkingslaag bovenop de 4G-dekking op de 1800MHz. De 900 MHz frequenties gecombineerd met de 1800 MHz frequenties bieden een betere indoordekking. T-Mobile heeft meer dan 5000 4G-antennes in Nederland opgesteld. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een ideale mix van frequenties en de meeste masten in Nederland, zodat het zijn klanten de meeste capaciteit en beschikbaarheid kan aanbieden.

Bron: www.telecompaper.com

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...