Inloggen

4gPlus

Vodafone Nederland biedt inmiddels in 130 gemeenten 4G+ aan, met name in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de regio hier om heen). Verder is 4G+ geactiveerd op enkele Wadden-eilanden.

"Over gebruikers hiervan kunnen we nog niet zoveel zeggen," stelt Vodafone-woordvoerder Richard Mes tegenover Telecompaper. "Er zijn op toestellen van Samsung na ook nog niet zoveel smartphones die van 4G+ gebruik kunnen maken." Gevraagd naar het totaal aantal 4G-klanten stelt Mes dat dit er op het moment 1,4 miljoen zijn. Eind maart telde Vodafone nog circa 1,2 miljoen 4G-klanten, tegen twee miljoen voor KPN en één miljoen voor T-Mobile.

Onder de naam '4G+' biedt Vodafone sinds het najaar van 2014 hoge downloadsnelheden. Via LTE Carrier Aggregation worden de vergunningen in de 800 MHz en 1800 MHz banden gecombineerd voor een theoretisch maximum van 225 Mbit/s. De uitrol wordt niet landelijk. Vodafone focust op de gebieden waar de meeste klanten zijn en waar de meeste behoefte aan 4G connectiviteit is.

Vodafone begon in augustus 2014 met een 4G+ pilot in Amsterdam, KPN deed dit in september in Den Haag. KPN stapelt 800- en 1800 MHz-frequenties via de 4G+-technologie (carrier aggregation) en kan zo meer capaciteit en hogere snelheden bieden. In mei bood KPN in zeven steden 4G+ (ofwel LTE Advanced) aan. Eind juli activeerde KPN ook in Nijmegen 4G+, eerst in het kader van de Vierdaagse maar met de bedoeling dit blijvend te doen. Ook KPN biedt 4G+dekking op een aantal Wadden-eilanden.

Vanaf november gaat T-Mobile op een aantal nog nader te bepalen locaties 4G+ met 225 Mbit/s testen. De pilot wordt gebruikt ter voorbereiding van de uitrol van 4G+. Om 4G+ carrier aggregatie aan te kunnen bieden is er minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. Als T-Mobile 4G+ met 225 Mbit/s zou activeren in haar gehele netwerk, dan geldt dit voor al deze 4G 900/1800 masten.

Bron: www.telecompaper.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...