Inloggen

Man mast

De afgelopen drie maanden heeft het dataverbruik van Vodafone klanten met hun mobiele telefoon voor het eerst de grens bereikt van 400 petabyte. Dat is genoeg om non-stop naar Spotify te kunnen luisteren vanaf de prehistorie tot nu. In de Europese markten is deze toename in dataverbruik toe te schrijven aan het feit dat klanten op het 4G netwerk gemiddeld dubbel zoveel data verbruiken dan op het 3G netwerk.

Een hoger dataverbruik zet de bestaande spectrumruimte die Vodafone heeft verworven onder druk en ze zijn nu als eerste netwerk ter wereld erin geslaagd zijn om LTE op een commercieel netwerk te testen waarbij zowel de eigen bandbreedte als vrije spectrumruimte werd ingezet. Met deze technologie kan de 4G capaciteit verder worden uitgebreid.

De proef is samen met Vodafone Nederland uitgevoerd en vond op 17 november plaats met ondersteuning van Ericsson en Qualcomm INC Technologies. Bij de test werd een Ericsson RBS 6402 small cell gebruikt en een testtoestel voorzien van een Qualcomm Snapdragon X12 modem. De downloadsnelheid die bereikt werd, bedroeg 274 Mbit/s door 20 MHz van Vodafone's eigen spectrum in de 1800 MHz band te combineren met 20 MHz in de vrije 5 GHz band.

De vrije spectrumruimte kan door verschillende technologieën worden gebruikt (bijv. Wifi). Tijdens de test bleek een goede match mogelijk tussen LTE en het bestaande Wifi-systeem.

Door bandbreedte in het vrije spectrum toe te voegen aan het eigen spectrum zijn ze in staat om spectrum efficiënter te gebruiken en de capaciteit van de Vodafone netwerken te verhogen. De 5 GHz band in het vrije spectrum, dat voor deze License Assisted Access (LAA) techniek wordt gebruikt, is minder druk dan de frequenties die via vergunningen zijn uitgegeven, en heeft tot 600 MHz spectrumruimte beschikbaar. Dit houdt in dat klanten data sneller kunnen downloaden, wat vooral voordelen biedt bij veeleisende online bezigheden zoals gamen of het kijken naar video’s.

Vodafone zou graag zien dat LAA wordt opgenomen in de 3GPP standaard en zal de technologie in Europa pas gaan uitrollen als dat proces is afgerond. Grote operators, mobiele netwerkfabrikanten en mobiele chipsetfabrikanten werken samen aan deze standaard om eerlijk gebruik door de diverse gebruikers en technologieën, zoals Wifi, van de vrije bandbreedten tot stand te brengen. De LAA standaard staat gepland voor de 3GPP Release13 in 2016.

Vodafone werkt nauw samen met Huawei aan een tweede live demo en moedigt andere netwerkapparatuur-/chipsetpartijen en mobiele toestelfabrikanten aan om een sterk LAA ecosysteem te bouwen.

Bron: www.vodafone.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...