Inloggen

Vodafone 4G
Vodafone is begonnen met een test in de regio ten zuidwesten van Eindhoven, waarbij het de helft van de frequentieruimte die het heeft in de 2100MHz-band gebruikt voor 4g. Dat zorgt voor meer capaciteit voor 4g en minder voor 3g.

Het is niet de bedoeling om overal de 3g-frequenties in te zetten voor 4g, zegt Vodafone's manager voor netwerkarchitectuur Ruud Koeyvoets tegen Tweakers. "Er is bijvoorbeeld in de Randstad nog teveel dataverkeer op 3g om dat te kunnen doen. Wij doen dit alleen op plekken waar het kan."

De proef kan plaatsvinden, omdat de druk op het 3g-netwerk aan het afnemen is. Dat komt doordat steeds meer Vodafone-klanten overstappen op het nieuwere 4g-netwerk. Providers gebruiken sinds de start 3g op 2100MHz, omdat de umts-veiling in 2000 dat voorschreef. Inmiddels mogen providers de frequentie ook gebruiken voor andere technieken.

Meer info op Tweakers

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...