Inloggen

AIR antenne Vodafone

Vodafone Nederland gaat zijn netwerk voorzien van zogeheten Antenna Integrated Radio-antennes (AIR). Deze zorgen voor een betere dekking, capaciteit en snelheid en een lager energieverbruik van het bestaande 3G- en het aanstaande 4G-netwerk.

Vodafone is de eerste operator in Europa die de AIR-technologie inzet op zowel hoge (1800/2100 MHz) als lage (800/900 MHz) frequenties, waardoor een brede groep klanten hiervan kan profiteren.

Vodafone blijft naast 4G ook investeren in 3G, omdat het aantal klanten met 4G-smartphone en abonnement weliswaar groeit, maar nog geruime tijd zal achterblijven op 3G.

Om nieuwe 4G-gebruikers en tegelijk de meerderheid van de bestaande klanten op het 3G-netwerk de komende jaren een goede mobiele internetervaring te bieden, is investeren in beide technologieën noodzakelijk. 
In de door netwerkleverancier Ericsson ontwikkelde antenne is de netwerkapparatuur volledig geïntegreerd en wordt deze niet meer als losse onderdelen rondom de antennes geplaatst. Hierdoor kan met minder apparatuur en energieverbruik, een betere prestatie van het 3G- en 4G-netwerk geleverd worden. Vodafone gaat de antenne gebruiken als nieuwe standaard voor de verdere uitrol en verbetering van het netwerk in de Randstad.

In de komende maanden worden de nieuwe antennes verder uitgerold; vooral drukke plekken worden van de nieuwe antennes voorzien.

Het is nog niet bekend wanneer Vodafone zijn 4G netwerk precies wil activeren; waarschijnlijk wacht het bedrijf tot het in aanbouw zijnde netwerk een bepaalde dekking heeft. Momenteel is KPN de enige provider in Nederland met een 4G netwerk dat daadwerkelijk klanten accepteert, maar Vodafone is van plan om deze zomer te volgen.

Bron: www.vodafone.nl / www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...